Mobil: 0723.998.788 / FAX: (031) 431.44.83 
Universal Concrete S.R.L.
sageata

 

back Betonul: Caracteristici. Retete

Betonul este o rocă artificială, obţinută prin amestecul celor trei componete de bază: ciment, agregate şi apă. In compozitia betonului pot intra diverse alte elemente avand roluri diferite cum ar fi: agenti de întarire (urmărind o întarire mai lentă sau mai rapidă, functie de necesităţi), agenti de fluidizare sau plastifiere, coloranţi, etc.

Betonul are rezistenţă foarte bună la eforturi de compresiune, dar nu se comporta bine la întindere sau forfecare. Pentru ca elementele structurale să poată prelua şi aceste eforturi, în masa de beton se înglobeaza armătură - cel mai des întâlnit element fiind otelul. Pentru alte elemente, în general cele prefabricate se mai utilizează ca armatură şi alte materiale cum ar fi fibra de sticlă, diverşi polimeri, etc.

Cimentul este de foarte multe feluri (cel mai des intâlnit este cel tip Portland tip IIA-S 32,5R), funcţie de destinatia elementelor de beton. In afară de cimentul folosit pentru elemente de structura, des întâlnit este şi cimentul alb care are ca scop executarea diverselor finisaje (de obicei pentru exterior, caz în care finisajele pe bază de ipsos sunt prohibite, din cauza proastei comportări a acestuia în prezenţa apei). Apa care intră în compoziţia betonului are rolul ca, în reactie cu cimentul, să formeze "laptele de ciment", care de fapt este un gel iar prin cristalizarea acestuia rezultă o masă solidă. Când începe cristalizarea se spune ca betonul “face priză". Această cristalizare poate fi întârziatâ prin amestecarea continuă si energică a betonului (acesta este motivul pentru care cuvele cifelor de beton se invărt continuu). Odată demarată intărirea ("intrarea în priză"), este ireversibilă şi continuă practic la nesfărşit în prezenta factorilor favorabili. Se consideră totuşi că betonul a ajuns la maturitate după 28 de zile, atunci betonul atingând rezistenta finală.

Agregatele, roci naturale de diverse dimensiuni, plecând de la nisip fin şi până la bolovani, au cea mai mare proportie în masa betonului. Se poate considera betonul ca fiind un amestec teoretic omogen de sfere, cele mai mici fiind intercalate printre cele mari, cele mai mari fiind pietrisul, cele mici nisipul, iar cele mai mici particule fiind cele de ciment, care au şi rolul de liant. Natura şi forma agregatelor determină în mare măsură rezistenţa a betonului şi gradul acestuia de lucrabilitate. Este necesar ca după tunarea betonului acesta să fie omgenizat cât mai bine pentru îndepârtarea aerului din structura sa. Eliminarea totală a aerului este imposibilă dar se urmăreşte un cât mai mic procent de aer în beton. Omogenizarea se face prin vibrarea betonului folosind vibratoare electrice sau prin baterea cofrajelor cu ciocane de lemn. Această ultimă procedură se aplică doar pentru constructii de mică importanţă, negarantând rezultate satisfăcătoare.

Un fenomen negativ care poate apărea este cel de segregare a elementelor. Un beton segregat este de calitate inferioară, chiar daca s-a respectat refeta si procentul elementelor din compoziţie. Segregările se prezintă în sectiunea betonului ca zone in care agregatele mari sunt concentrate excesiv, de obicei in partea de jos, iar cele mici in partea superioara. Acest fenomen se poate produce din cauza unei vibrari excesive sau in cazul in care betonul este turnat de la o înaltime prea mare. Trebuie acordată atenţie si impiedicării pierderii laptelui de ciment din beton, pierdere datorată cofrajelor defectuos executate cu zone neetanşe.

Retete beton “la lopata”:

Sunt utile pe orice santier, mai ales atunci când este nevoie doar o cantitate mică de beton. In principiu orice abatere de retetele de mai jos poate conduce la rezultate nedorite (inclusiv din cauza calităţii balastului, a apei folosite sau a cimentului)!

RETETĂ BETON B75 (C4/5; BC5) folosit la umpluturi, egalizări, fundaţii. Cantităţi necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B75:
- ciment: 173 kg/mc (41 lopeti de ciment/mc),
- balast: 2.440 kg (407 lopeţi de balast/mc),
- apă: 170 litri/mc.

PREPARARE: 1 lopată ciment.........12 lopeţi de balast .....4.2 litri apă.

RETETĂ BETON B100 (C6/7,5; BC7,5) folosit la fundatii, elevatii, pardoseli, socluri de gard, trotuare. Cantităti necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B100:
- ciment: 203 kg/mc (48 lopeti de ciment/mc),
- balast: 2.232 kg ( 395 lopeti balast/mc),
- apă: 165 litri/mc (consumul de apă poate varia functie de umiditatea balastului).

PREPARARE: 1 lopată ciment ........10.5 lopeţi de balast ........3.5 l apă.

RETETĂ BETON B150 (C8/10; BC10) folosit pentru fundaţii, elevatii armate, pardoseli, cămine de utilitati, in general acolo unde se vrea ceva mai bun decât B100. Cantităţi necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B150:
- ciment: 279 kg/mc (65,5 lopeti de ciment/mc),
- balast: 1.999 kg (439 lopeţi de balast/mc),
- apă: 190 litri/mc.

PREPARARE: 1 lopată ciment ........7.5 lopeti de balast ........3 l apă.

RETETĂ BETON B200 (C12/15; BC15) folosit pentu structura de rezistentă: placă, stălpi, centuri, buiandrugi, etc.cu rezistentă medie. Cantităti necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B200:
-ciment: 320 kg/mc (75,5 lopeti de ciment/mc),
-balast: 1.971 kg (433 lopeti de balast/mc),
-apă: 190 litri/mc.

PREPARARE: 1 lopată ciment.... 6 lopeti de balast ........2,5 l apă.

RETETA BETON B250 (C16/20; BC20) folosit pentu structura de rezistentă: placă, stălpi, centuri, buiandrugi, etc. unde se doreste o rezistentă sporită fată de betonul B200. Cantităti necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B250:
- ciment: 355 kg/mc (83,5 lopeti de ciment/mc).
- balast: 1.932 kg (425 lopeţi de balast/mc).
- apă: 190 litri/mc.

PREPARARE: 1 lopată ciment......4.8 lopeţi de balast.......2.2 l apă.

Pentru toate aceastea descrise mai sus trebuiesc cunoscute mai multe unitati de măsură dar si conversia intre ele. De exemplu:

  •  • 1 metru cub = 1.000 litri, deci se poate face dozarea materialelor granulare (balast, nisip, pietris) cu o găleată de 10 litri din comert,
  •  • 1 găleată de 10 litri = 3 lopeţi de material granular,
  •  • 1 lopată medie 3.33 litri,
  •  • 1 roabă medie 24 lopeti,
  •  • 1 roabă = 8 găleti de 10 litri (= 80 litri),
  •  • 1 betonieră de 130 litri = max. 16 lopeţi de material granular + max. 6 lopeti de ciment + 1 găleată apă de 10 litri.

NOTĂ: Capacitatea unei betoniere de 130 litri reprezintă capacitatea cuvei pline, insă in practica din santier capacitatea utilă este mai mică. De exemplu, in betoniera de 130 litri, o sarja de beton 4:1 va avea 16 lopeti de balast si 4 lopeti de ciment, la care se adaugă 1 galeată de apă, adica in total 20 lopeti = aproape 7 găleţi + 1 de apă = 8 galeti = 80 litri utili, intr-o betoniera de 130 litri.

De asemenea, mai trebuiesc cunoscute si cateva densitati ale materialelor ce intră in reteta betonului:
-ciment 1.280 kg/mc = 1,28 kg/litru (1 găleată de 10 litri plina cu ciment = 12.80 kg),
-balast 1.700 kg/mc = 1,70 kg/litru (1 găleată de 10 litri plina cu balast = 17 kg),
-nisip 0-3 mm = 1.300 kg/mc = 1,30 kg/litru (1 găleată de 10 litri plina cu nisip = 13 kg),
-pietris 7-16 mm = 1.550 kg/mc = 1,50 kg/litru (1 găleată de 10 litri cu pietris = 15,5 kg),
-pietris 16-31 mm = 1.650 kg/mc = 1,65 kg/litru (1 găleată de 10 litri cu pietris = 16,50 kg),
-betonul proaspat preparat va avea între 2.300 - 2.400 kg/mc (1 găleată de 10 litri cu beton proaspat = 23 kg).

  •  • 1 lopată cu balast = 5.66 kg balast,
  •  • 1 lopată cu nisip = 4.32 kg nisip,
  •  • 1 lopată pietris = 4.80 kg pietris,
  •  • 1 lopată cu ciment = 4.25 kg ciment.

Pentru ameliorarea lucrabilitatii betonului (caracteristica ce se referă la cât de uşor se pune in operă acesta), se utilizează aditivi plastifianti şi se lucreaza cu vibratoare speciale pentru fluidizarea betonului sau vribrarea la lucrari mai mici, cu ciocane din lemn.

Punerea corecta în operă, daca avem un beton proaspăt, bine dozat şi omogenizat dupa indicatiile de mai sus, se va face si daca acest beton va umple bine cofrajul sau matritele păstrăndu-şi in acelaşi timp omogenitatea. Pentru a evita ca pietrişul de dimensiune mare din amestec să "se aleagă" (fenomenul numit segregare), turnarea betonuiui trebuie sa se faca de la inaitimi cat mai mici şi sa se evite “lopatarea” sau lucrul excesiv cu lancia vibratoare sau folosirea unei mese vibratoare cu motoare cu amplitudine necorespunzatoare.De asemenea ungerea cofrajelor cu uleiuri decofrol corespunzatoare pentru lemn, plastic, metal, ajuta la rezistenta in timp a betonului finisat si aspect.

Respectănd instructiunile de mai sus veti reuşi să evitati multe neplăceri, facând în acelaşi timp economie de bani, timp şi materiale. Succes in productie! www.universalconcrete.ro